Karakterfeest

Voorbije activiteiten

15/11/2023
20:00 - 22:00
Schouwburg Leuven
Tweede Karakterfeest: Trilogie van de angst

Faalangst, statusangst, controleangst … Angst lijkt vandaag alomtegenwoordig te zijn, in allerhande vormen en gradaties. Maar hoe zit dat eigenlijk met die “culture of fear”? Is die echt, of wordt die ons aangepraat? Moéten we wel bang zijn, want de wereld wordt toch voortdurend veiliger? Laten we ons er niet te veel door verlammen, terwijl angst ons misschien ook juist zorgzamer maakt? Trilogie van de angst werpt drie verschillende perspectieven op het fenomeen: filosofe en schrijfster Alicja Gescinska presenteert een nagelnieuw essay, Damiaan Denys (filosoof en psychiater) en Bram Vervliet (biologisch psycholoog) fileren angst vanuit hun eigen wetenschappelijke invalshoek. Pianist Daan Vandewalle bedaart de gemoederen of pookt ze op, improviserend tussen de verschillende standpunten door, soms jazzy, soms klassiek.

met Alicja Gescinska, Damiaan Denys en Bram Vervliet (sprekers), Sven Speybrouck (gastheer) en Daan Vandewalle (piano)

een organisatie van Academische Stichting Leuven i.s.m. 30CC

info en tickets: Trilogie van de angst -Tweede Karakterfeest | 30CC

06/12/2022
20:00 - 23:00
30CC/Schouwburg - Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven
Eerste Karakterfeest

Gender is hot! In zowat elke discussie eist het thema vandaag zijn plaats op. Volgens de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal is er dan maar best een bioloog in de buurt: meningen zijn welkom, maar de wetenschap heeft ook haar zegje. 

De Waal geeft eerst een presentatie over zijn onderzoek naar bonobo’s en chimpansees, onze meest nabije verwanten. Daarna trekt hij de genderdiscussie verder open met filosofe Griet Vandermassen(UGent) en biologisch psycholoog Rudi D'Hooge (KU Leuven).

Radiopresentator en kersvers Universiteit-van-Vlaanderen-directeur Sven Speybrouck leidt de debatten.